Nieuws

11 september 2019

Op zondag 1 september vond alweer de vierde editie plaats van de Tour Der Ongeschoren Benen Classic plaats. De start was rond 11 uur in Lierop en na een tussenstop in Susteren werd gefinisht op het Pinkpop terrein in Landgraaf. De organisatie kan wederom terugkijken op een geslaagde versie met heel veel positieve reacties van de deelnemers.

Op naar ons eerste lustrum. Binnenkort wordt hiervoor de datum bekend gemaakt dus houdt deze site in de gaten.

Hieronder een sfeerreportage van de TDOBC 2019

29-08-2019

Zondagmorgen is het zover! De 152 deelnemers aan de Tour Der Ongeschoren Benen Classic gaan dan om elf uur gezamenlijk van start en zullen ook later op de middag ook samen in Landgraaf op het Pinkpopterrein arriveren. Het wielerpeloton wordt begeleid door vijftien ervaren motorrijders van MBS motards. Daarnaast rijden er diverse materiaalwagens mee over de Brabantse en Limburgse wegen. Daarbij ook de nostalgische ploegleiderswagens van TI-Raleigh en Panasonic ( met gasten van Topsport for Life). Het wagenpark wordt verder ook ingezet om gasten te vervoeren. Eveneens om een deel van de fietsen van de deelnemers weer terug naar startplaats Lierop te kunnen brengen. Aanwezig zijn verder Juryauto.nl, Shimano, Bioracer, Roompot-Nederlandse Loterij, KNWU, Alecto Cycling Team, Sunweb Cycling, Pop on Top Valkenburg, terwijl de bezemwagen beschikbaar is gesteld door Bas Verstappen Bedrijfswagens in Lierop. De voorrijwagen is van de TDOBC-Way2 Drive Lease en “Dames draaien door (female dj’s).” Ex-prof en ervaren motorrijder in grote koersen Frank Kersten vervoert op zijn motor de Kempische wielerfotograaf Peter van Rooij. Er is ook een eigen medisch team van het Jeroen Boschziekenhuis uit Den Bosch in de toerkaravaan aanwezig. Opvallend is dat drie van de medische hulpverleners ook zelf meefietsen. Zaterdag wordt de complete actuele deelnemerslijst van de TDOBC op deze pagina geplaatst.

27 augustus 2019

Een kleine week voor aanvang van de vierde “Tour Der Ongeschoren Benen Classic” is het deelnemersveld compleet. De 150 deelnemers zijn ieder op hun eigen wijze bezig met de laatste voorbereidingen voor de tocht. Ook initiatiefnemer Guus Meeuwis heeft zich volop op de voorbereiding voor de TDOBC gestort. Op een Kempisch caféterras is de tactiek besproken samen met zijn teamgenoten Frank Lammers, JW Roy en Rick de Leeuw. In deze laatste voorstellingsronde opent de voormalige rassprinter MATHIEU HERMANS de rij. Tijdens zijn wielerloopbaan won hij maar liefst tien etappes in de Vuelta. Als beroepsrenner reed hij vooral in de sponsorshirts van Spaanse wielerploegen. Werkzaam voor Bioracer is hij nog steeds volop betrokken bij de wielersport. De Amsterdamse Brabander CO HOOGENDOORN werd in zijn debuutjaar bij de profs als teamlid van de legendarische Ti-Raleighploeg derde in de proloog van de Vuelta. In 1972 won hij in onze regio de Kersenronde. JANNES SLENDEBROEK maakt deel uit van de organisatie van deze klassieker met start en finish in Mierlo die hij zelf veertig jaar geleden in 1979 won. Als prof kwam Jannes uit voor de Skala-ploeg. ARIE VAN ERK is de drievoudig nationaal kampioen bij de burgemeesters. De burgemeester van Hillegom is in volle voorbereiding op de komende titelstrijd.

20 augustus 2019

Over een kleine twee weken is het zover! De organisatie is bezig met de laatste voorbereidingen en de deelnemers en deelneemsters hebben hun vakantieperiode volop benut om zich mentaal en fysiek voor te bereiden op de “Tour Der Ongeschoren Benen Classic.” In deze bijdrage stellen we een zestal deelnemende oud-profs aan u voor. PETER WINNEN debuteerde in 1981 in de Tour de France met de eindzege in het jongerenklassement en de legendarische ritzege op de Alpe d’Huez. Twee jaar later won hij opnieuw op de “Nederlandse” berg. Na zijn actieve wielerperiode heeft hij verschillende boeken over zijn wielerpassie geschreven. KOOS MOERENHOUT werd twee keer kampioen van Nederland bij de profs. In 2000 nam hij deel aan de Olympische Spelen. Hij nam zeven keer deel aan de Tour en is na zijn actieve wielerjaren vooral bekend geworden als ploegleider en is de huidige bondscoach van ons land. TWAN POELS nam als beroepsrenner vijf keer deel aan de Tour. In 1986 werd hij tweede in de klassieker Gent-Wevelgem. Met een fietsende zoon Xavier en zijn werkzaamheden binnen de organisatie van Daags na de Tour in Boxmeer is Twan nog steeds hecht betrokken bij de wielersport. PIET ROOIJAKKERS uit het Brabantse Gerwen reed vijf jaar lang in de kleuren van Skil-Shimano. Tien jaar geleden maakte hij zijn debuut in de Tour de France. Hij is werkzaam voor Team Sunweb en fungeert als manager van het bijzonder succesvolle Alecto Cycling Team. RENÉ KOPPERT tekende na het behalen van de nationale wegtitel bij de amateurs een profcontract bij de legendarische Raleighploeg van Peter Post. In zijn debuutjaar 1982 won hij de prologen van de Dauphiné Liberé en de Ronde van Romandië. Ook kwam hij uit voor Italiaanse wielerploegen. Als organisator van het jaarlijkse “Wielergala” is hij hecht betrokken bij de wielersport. MARTIN HAVIK sloot zijn profloopbaan af in Italiaanse dienst als knecht van Francesco Moser in de kleuren van GIS Tuc Lu. Veertig jaar geleden stond hij met een derde plaats op het podium van Parijs-Brussel. Hij bouwde een succesvolle maatschappelijke carrière op in de Italiaanse textielstad Prato.

8 augustus 2019

Nog een kleine maand voordat de “Tour Der Ongeschoren Benen Classic” op zondag 1 september op gang geschoten wordt prijken er steeds meer bekende BN-ers op de deelnemerslijst. Duizendpoot ERIC CORTON is zowel bekend als zanger, acteur, presentator en discjockey bij 3-FM. Hij fungeert als ambassadeur voor het Rode Kruis. Eric is een fanatiek fietser die regelmatig colums schrijft voor het wielerblad Bicycling.
De singer-songwriter, acteur, musicalacteur en rockartiest LUCAS HAMMING werd vorig jaar aangestoken door het wielervirus. Hij kijkt er graag naar en gebruikt de koers zelfs als hij zijn liedjes schrijft. Zijn single Never Let You Down ontstond terwijl hij op de fiets zat.
JAAK HANEGRAAF is een voormalig prof die op 20-jarige leeftijd in zijn debuutjaar de nationale titel al veroverde. Hij won de Amstel Gold Race, droeg enkele dagen de gele leiderstrui in de Tour waarin hij ook de rode sprinttrui won. Als zaakwaarnemer van diverse wielertoppers is hij nog steeds hecht betrokken bij de wielersport.
Uit het Limburgse America komt THEO JOOSTEN die als sologitarist bij Rowwen Hèze al 33 jaar actief is in de muziekwereld. Daarnaast heeft hij een eigen bedrijf dat een brug wil slaan tussen muziek en bedrijfsleven. Theo is ook een verwoed toerfietser.
Tien jaar reed hij als beroepsrenner en tegenwoordig fietst AAD VAN DEN HOEK zijn ritten op zijn thuisterrein het mooie Goeree-Overflakkee. Bij de Olympische Spelen in München veroverde hij met zijn landgenoten de bronzen medaille op het onderdeel ploegentijdrit. Tijdens zijn vier Tourdeelnames fungeerde hij vooral als knecht in de legendarische Raleighploeg.

30 juli 2019

Ook deze week stellen we weer een aantal prominente deelnemers aan de “Tour Der Ongeschoren Benen Classic” aan u voor. De Vlaamse ex-prof RUDY PEVENAGE werd in zijn actieve wielerjaren de “Rosse van Moerbeke” genoemd. In de Tour van 1980 droeg hij de gele leiderstrui, won hier een etappe en het puntenklassement. Later werd hij bekend als ploegleider van Jan Ullrich bij Telekom.
Acteur en regisseur FRANK LAMMERS komt oorspronkelijk uit het buurdorp Mierlo en is een echte wielerliefhebber. Eén van de redenen om ook mee te werken aan de Sint Willebrord Sessies. Momenteel staat hij volop in de belangstelling door zijn hoofdrol in de reeks “Undercover”. Hij is vrijwel dagelijks op TV te zien in de reclamefilmpjes van de supermarktketen Jumbo.
Een andere deelnemer uit de regio ROB SCHEEPERS uit Sterksel. De comedian en tonproater tijdens de carnavalsperiode staat vooral bekend om zijn onvervalste “one-liners”. Die waren ook te zien en te horen in de TV-serie “Paboem Patsss.” Vorig jaar baarde hij opzien door in de TDOBC van start te gaan in een origineel Café de Colombia-shirt. Een vooruitziende blik met het oog op de Tour?
Landelijk bekend is ook HENK ANGENENT die als marathonschaatser de tot dusver laatste Elfstedentocht in 1997 won. De spruitjeskweker uit Woubrugge beoefent naast het schaatsen ook het wielrennen en skeeleren.
NIEK MURRAY is de rechterhand van Pinkpopbaas Jan Smeets. De wielerfan is al15 jaar werkzaam als eventmanager bij het Buro Pinkpop. De aankomst van de TDOBC is zoals bekend in Landgraaf op het Pinkpopterrein.

25 juli 2019

De lijst van bekende landgenoten die deelnemen aan de “Tour Der Ongeschoren Benen Classic” wordt vrijwel dagelijks aangevuld. Ex-renner MICHAEL ZIJLAARD is in de periode van de Tour de France regelmatig te gast bij het wielerpraatprogramma “Tour du Jour.” De algemeen manager van het pro-continentale Roompot-Charles is de echtgenoot van voormalig Olympisch kampioene Leontien van Moorsel die in haar jonge jaren nog in startplaats Lierop won. De Nederlandse beatgroep THE KIK brengt op geheel eigen wijze muziek uit de jaren zestig. Zanger Dave von Raven is een enthousiast wielerliefhebber die met zijn band ook een seizoen lang als huisband optrad in “De wereld draait door.” In 2016 werd er in hun “wielernest” Oploo een monument onthuld voor de broers PIET, FONS en JAN VAN KATWIJK. Ze zijn alle drie succesvolle profwielrenners geweest wat een unicum is in de Nederlandse wielerhistorie. Ook de zoon van Jan ALAIN en schoonzoon BRAM SCHMITZ (beiden ook als prof gefietst) komen aan de start van de TDOBC. De broers van Katwijk zijn nog steeds volop betrokken bij de wielersport als organisator of binnen een begeleidingsteam. SYB VAN DER PLOEG is het meest bekend als zanger, componist en liedjesschrijver. Met zijn band de Kast en het nummer “In neije dei” scoorde hij in de jaren negentig een regelrechte hit. Ook had hij enkele jaren geleden nog de hoofdrol van Jezus in The Passion.

18 juli 2019

De lijst van bekende Nederlanders die deelnemen aan de “Tour Der Ongeschoren Benen Classic” blijft groeien. Na zijn deelname aan de editie van vorig jaar is RENE FROGER er opnieuw bij. Aan de vooravond van de Amstel Gold Race vertelde hij op het terras van een Limburgse horecazaak dat hij zich weer optimaal zou gaan voorbereiden op de toertocht. Modeontwerpster en TV-presentatrice OLGAY GULSEN debuteert in de TDOBC. De Brabantse TV-persoonlijkheid nam vorig jaar deel aan “Wie is de Mol?” en heeft een gastrolletje gehad in de soapserie “The Bold and the Beautiful” Ook ex-beroepsrenner GERT JAKOBS is er dit jaar voor het eerst bij. De geboren verteller van opmerkelijke wielerverhalen is tijdens de Tour dagelijkse tafelgast in de “Tour de Limbourg” bij L-1 en schuift regelmatig aan bij “Tour Du Jour” op RTL-7. Ook de Nijmeegse rockband DE STAAT komt naar Lierop. Bekend van o.a. “Witch Doctor” is het vooral drummer Tim van Delft die de nodige fietservaring heeft. Meteoroloog en RTL-weerman WILLIAM HUIZINGA voorspelt nu al goed weer voor de eerste zondag van september. Vorige herfst heeft hij deelgenomen aan het NK Tegenwindfietsen.

11 juli 2019

Ook deze week maken we weer een aantal deelnemers aan de “Tour Der Ongeschoren Benen Classic” bekend. Allereerst GUUS MEEUWIS en zijn bandleden. Guus staat aan de basis van de ludieke toertocht en kijkt weer uit naar zijn vierde deelname. Volgend jaar staat zijn vijftiende Groots op het programma in het PSV-stadion in Eindhoven. Het zal dan Gigantisch worden. Als wielerliefhebber was hij ook betrokken bij de legendarische Sint Willebrord Sessies. Singer songwriter JOHANNES SIGMOND is beter bekend onder zijn artiestennaam BLAUDZUN. Deze naam verwijst naar de gelijknamige Deense oud-prof. Hij is ook de maker van de schitterende wielerdocumentaire “Il Lombardia”. Samen met wieler-en muziekvriend John den Braber verzorgt Blaudzun een druk beluisterde podcast “De Grote Plaat.”STEEF VAN STIPHOUT is ook een enthousiast toerfietser. De presentator en verslaggever bij Editie.NL is een Bourgondische Brabander uit het wielernest Schijndel. Hij startte zijn omroeploopbaan bij Omroep Brabant. JOHAN GIJSEN is organisator van Le Guess Who een jaarlijks muziekfestival in Utrecht. Het festival richt zich vooral op de presentatie van nieuwe bands. Hij is ook bekend als programmeur bij Tivoli in Utrecht. In 2016 werd hij uitgeroepen tot Utrechter van het jaar. Johan is inwoner van een unieke wielerstad want na de start van de Tour en de Giro volgt volgend jaar de start van de Vuelta. ERIK BREUKINK was tot afgelopen zaterdag de laatste Nederlandse geletruidrager in de Tour de France. In zijn gloriejaren stond hij vooral bekend om zijn tijdritkwaliteiten. In het shirt van de Panasonic-ploeg eindigde hij in de Giro van 1987 en 1988 als tweede. Zijn beste Tourprestatie was de derde plaats in het eindklassement in 1990. Als ploegleider van Roompot-Charles is Erik nog steeds hecht betrokken bij de wielersport.

9 juli 2019

In de uitzending van “Tour de Limbourg” van maandag 8 juli werd door tafelgast John den Braber aandacht besteed aan de “Tour Der Ongeschoren Benen Classic”. Het fragment is na 23 minuten uitzending te bekijken.
https://l1.nl/tour-de-l1mbourg-mike-teunissen-nog-steeds-i…/

5 juli 2019

De eerste namen van artiesten en (oud)wielrenners die deelnemen aan de “Tour Der Ongeschoren Benen Classic” op zondag 1 september zijn bekend. Wielerbabe PUCK MOONEN uit het Brabantse Liempde heeft haar deelname aan de ludieke wielertoertocht bevestigd. Meer dan 320.000 fans volgen haar wielerbezigheden in het shirt van Lotto-Soudal op Instagram. Verwacht wordt dat vele vrijgezelle wielersupporters naar de TDOBC komen kijken omdat ze sinds enkele maanden weer single is. Vorig jaar was de Brabantse cabaretier en acteur er voor de eerste keer bij. En ook nu staat hij in Lierop aan de start. LEO ALKEMADE is ondermeer bekend van de TV-programma’s “Sluipschutters” en “Kanniewaarzijn” en reed vorig jaar onze “Tour” in het shirt van het team “Groots” van zijn wegkapitein Guus Meeuwis. De Belg LUDO PEETERS is één van de bekende oud-beroepsrenners die aan de tocht naar Landgraaf deelnemen. Hij droeg in zijn roemrijke wielerloopbaan twee dagen de gele trui in de Tour de France. Ook verschillende ploegmaten van de legendarische Raleigh-ploeg komen de Kempenzoon vergezellen. De feestband PATER MOESKROEN (o.a. bekend van hun succesnummer Roodkapje) is opnieuw van de partij. Hun theatertour de Reservebelgen ademt ook de echte wielersfeer. De Kempische singer-songwriter JW ROY was zelf een talentvol wielrenner voordat hij de keuze voor het artiestenvak maakte. Zijn ode aan de wielerronde van Steensel is wereldberoemd. In de komende weken brengen we ook de overige prominente deelnemers onder jullie aandacht.Hieronder een compilatie van de Tour Der Ongeschoren Classic 2018 gemaakt door Sander Grannenman

 

6 juni 2019

Waar komend Pinksterweekend dagelijks ruim 60.000 bezoekers verwacht worden bij de 50e editie van Pinkpop is op zondag 1 september de aankomst te vinden van de “Tour Der Ongeschoren Benen Classic.” Na contacten met Pinkpop-baas Jan Smeets is afgelopen winter bekend gemaakt dat er voor de finishlocatie van het Megaland Evenemententerrein in Landgraaf gebruikt gemaakt kan worden. In 2016 werd de “TDOBC” voor het eerst verreden. Tijdens deze editie werd er in twee etappes gereden van Rotterdam naar het Noord-Limburgse Aijen, met een tussenstop in Tilburg. Omdat Guus Meeuwis en zijn band mede aan de wieg van deze toertocht hebben gestaan lag deze tussenstop in de Brabantse stad voor de hand. Buro van Horik pakte een jaar later de organisatie van de tweede editie voortvarend op. Dat leidde tot een voorzichtige groei van het aantal deelnemers en de begeleidende karavaan. De tweede uitgave bracht de fietsers van Poppodium 013 in Tilburg voor de eerste keer naar de legendarische Cauberg in Valkenburg. Voor de derde uitgave van de “Tour Der Ongeschoren Benen Classic” fungeerde vorig jaar het kerkdorp Lierop (de kern van de organisatie is hier woonachtig) voor het eerst als startplaats. Opnieuw was de Cauberg de “Heilige wielergrond in Limburg” de finishlocatie. De voorbereidingen voor zondag 1 september zijn in volle gang.

23 mei 2019

Het aftellen is begonnen. Nog honderd dagen en dan is het zover! De vierde uitgave van de “Tour Der Ongeschoren Benen Classic”. Wat in 2016 begon als een tweedaagse fietstocht met muziek-en wielervrienden van Guus Meeuwis is inmiddels uitgegroeid tot een niet meer weg te denken ludieke fietstoertocht. Naast de Brabantse zanger hebben o.a. zijn collega’s René Froger en Blaudzun, de cabaretiers Rob Scheepers en Leo Alkemade en de oud-beroepsrenners van de legendarische Raleighploeg in de afgelopen jaren aan de tocht deelgenomen. Op zondag 1 september wordt er startgelegenheid geboden aan maximaal 150 uitgenodigde deelnemers en deelneemsters. Het vertrek vindt evenals vorig jaar plaats in de thuishaven van de organiserende stichting het Brabantse kerkdorp Lierop. De aankomst van de 120 kilometer lange tocht is dit jaar gesitueerd op het Pinkpopterrein Megaland in het Limburgse Landgraaf. Wekelijks houden wij U via deze Facebookpagina op de hoogte van het laatste nieuws rond de TDOBC.

 

15 april 2019

Vandaag werd onder toeziend oog van notaris van Kaam de oprichting ondertekend van de Stichting Tour Der Ongeschoren Benen Classic.

 
Schuiven naar boven